"Varje dag tittar många tusen tonårspojkar i Sverige på avrättningar, tortyr och grova våldtäkter i kombination med hårdporr på Internet." (DN20071120)  

Dagens Nyheter presenterades redan 2007 en undersökning som visade att under en veckas tid besöktes den största sidan, med den här typen av inehåll, av 400000 olika datorer.

Av fåtalet undersökningar som gjorts på området kan man se ett tydligt mönster. Det är främst unga killar som är inne på denna typ av sidor. Att titta på grovt våld sker ofta i grupp och kan ibland ses som en form av ”mandomsprov” (DN20071120).

På Internet är det extrema våldet helt fritt och aldrig längre bort än några knapptryckningar.
Den vanligaste Internet sidan där man kan hitta extremt våld är sidan Flashback. Där kan man bland annat hitta tråden som omnämns i ”caset” det vill säga "Den stora avrättningstråden".
Här kan man studera över 200 filmer på olika typer av avrättningar. Men det finns även många andra sidor där det verkliga våldet finns till allmän beskådan.

För att få reda på om dina elever kommit i kontakt med grovt våld på Internet kan punkterna nedan vara till hjälp.
• Använd övningen som du hittar under ”utbilda dina elever”. Genom denna övning kan du få en uppfattning om dina elevers konsumtion av våld på Internet.
• Det är nästan omöjligt att förhindra att enstaka personer tittar på den här typen av filmer, men försök få dina elever att förstå att man inte måste kolla och att man hela tiden har ett val.
• Att ha högt i tak är viktigt så att elever som mår dålig av att ha sett något hemskt vågar berätta.
• Bli inte arg på elever om de berättar något, var förstående. Kontakta sedan elevens vårdnadshavare och rektorn på skolan för att arbeta vidare med det inträffade.

Caset

I caset läser vi om per som mår dåligt av att titta på våld. Trotts detta fortsätter han, men till slut går det för långt. I Pers fall löser det sig förhoppningsvis eftersom att han väljer att berätta för sin mamma om vad som hänt. Troligt vis kan Per nu få hjälp med sitt problem. Tyvärr löser det sig inte på samma enkla sätt i alla fall. Det är här din roll som lärare är så viktig. Bara vetskapen om vad som försegår ute på nätet kan vara av stor betydelse. Genom att ta upp detta ämne i klassen och på så sätt starta en diskussion hjälper du förhoppningsvis vissa elever som inte har "vågat" sluta titta på grund av grupptrycket.

Källor

http://www.dn.se/insidan/extremt-vald-ar-vardag-for-unga-pa-natet-1.609201
(2009-11-26)